Controleer de beschikking premie Whk 2020

De Belastingdienst stuurt eind november de brieven Werkhervattingskas (Whk) 2020. In de brief staan de percentages voor de gedifferentieerde premie Whk.
De percentages voor de gedifferentieerde premie Whk zijn nodig voor de aangiften loonheffingen 2020. Alleen werkgevers ontvangen deze brief. Denk er dus aan om deze bij de werkgever op te vragen, meldt het Forum Salaris.
Op de beschikking gedifferentieerde premie werkhervattingskas (Whk) 2020 staan de individueel gedifferentieerde premies WGA en ZW voor 2020. Deze premies bepalen mede de werkgeverslasten.
Goed controleren
Het is aan te raden om deze premies goed te controleren en bijvoorbeeld na te gaan of de uitkeringslasten die zijn vermeld ook aan de werkgever zijn toe te rekenen. Vraag hiervoor de onderliggende instroomlijsten op.
Als de Belastingdienst fouten in de beschikking heeft gemaakt, dan kun je hiertegen in bezwaar komen. Dit kan leiden tot een lagere premie.
Juiste sector
Ook is het van belang om na te gaan of de werkgever in de juiste sector bent ingedeeld. Dit is dit jaar vooral van belang voor uitzendbureaus en payrollbedrijven, omdat die werkgevers vanaf 2020 in sector 52 of sector 45 moeten worden ingedeeld.
Maak ook in die situatie bezwaar tegen de onjuiste sectorindeling om te voorkomen dat de werkgever later geconfronteerd kan worden met een forse naheffingsaanslag.
Kleine werkgever
Een kleine werkgever ontvangt een mededeling Whk. UWV stelt voor kleine werkgevers de gedifferentieerde premie per sector vast. Weet je onder welke sector een kleine werkgever valt, dan kun je zelf de percentages Whk opzoeken in de Staatscourant. Een werkgever is voor 2020 een kleine werkgever als het premieloon in 2018 maximaal € 337.000 was.
Middelgrote en grote werkgever
Een grote of middelgrote werkgever ontvangt een beschikking Whk. UWV stelt voor een grote werkgever de gedifferentieerde premie Whk individueel vast.
Voor een middelgrote werkgever neemt UWV een gewogen gemiddelde van het individuele premiepercentage en het sectorale premiepercentage.
Als je de aangifte verzorgt voor een middelgrote of grote werkgever, dan heb je voor de hoogte van de gedifferentieerde premie Whk de beschikking nodig. Vraag deze op bij de werkgever.
Aanpassingen premie Whk per 2020
- Schrappen rekenpercentage per 1.1.2020.
- Gescheiden premieberekening: in de huidige systematiek werken de risico’s van grote werkgevers door in de sectoraal bepaalde premies voor kleine werkgevers. Deze berekening wordt straks gescheiden.
- Berekening werkgeversrisicopercentage: de huidige manier waarop het gemiddelde werkgeversrisicopercentage wordt vastgesteld zorgt voor te hoge opslagen en te lage kortingen in de individueel gedifferentieerde premie.
Bron: Accountancy Vanmorgen