• Contact
  • Fiscount Loonservice
  • SALARIS ADMINISTRATIES
  • KLANTENPORTAAL
Bel ons 070 - 3508624
HealthFlex
×
  • Home
  • Diensten
    • Boekhouding
    • Accountans
    • Belastingen
    • Salarisadministratie
    • Onze Services
  • Informatie
  • Over ons
  • Nieuws
  • Vacatures
  • Contact

7 manieren om je bedrijf te verduurzamen

7 manieren om je bedrijf te verduurzamen
28/10/2022Actueel

Jouw route naar duurzaamheid

Hoe jouw route naar een duurzamer bedrijf eruitziet, hangt af van je situatie en branche: kom je vaak met je bestelbus in binnensteden, dan krijg je te maken met emissievrije zones. Heb je een kantoor, dan moet je vanaf 2023 energielabel C hebben. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Feit is dat duurzaam ondernemen voor vrijwel iedere ondernemer steeds minder vrijblijvend wordt door wet- en regelgeving uit het Klimaatakkoord. Daarin staan afspraken over hoe overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties de komende jaren de internationale klimaatdoelen willen halen.

Verdiep je in welke wetten en regels voor duurzaamheid jouw bedrijf zullen raken en stippel op basis daarvan je duurzaamheidsroute uit. Je bedrijf verduurzamen kan in kleine en grote stappen. Zo kun je lampen vervangen door ledverlichting, maar bijvoorbeeld ook je hele productieketen verduurzamen. Verduurzaam je bedrijf op een of meerdere van deze zeven manieren.

1. Duurzaam businessplan

Voordat je begint met verduurzamen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Welke onderdelen van je bestaande businessplan kun je verduurzamen? Je krijgt hier inzicht in met het Business Model Canvas. Je brengt er je bedrijfsmodel mee in kaart waardoor je gemakkelijker kunt focussen en bijsturen op duurzaamheid.

Voorbeeld: je krijgt als horecaondernemer te maken met het verbod op wegwerpplastic. Je hebt 2 opties: koffiebekertjes en maaltijdverpakkingen vervangen door recyclebare varianten, of de kosten voor het plastic doorberekenen aan je klant. Kies bewust door goed te kijken naar je klanten en de redenen waarom ze voor jouw bedrijf kiezen. Kiezen klanten voor jou uit milieuoverwegingen? Dan is het logisch om voor een recyclebare verpakking te gaan. Is gemak de doorslaggevende factor voor jouw klanten, dan kun bij de verkoop van to go bestellingen een meerprijs rekenen voor de plastic verpakkingen. Houd bij je keuze ook rekening met het kostenplaatje van duurzame alternatieven.

2. Duurzaam product en productieproces

Je kunt je product en productieproces op verschillende gebieden verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor duurzame grondstoffen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Of ga een stap verder door gerecyclede materialen als grondstof te gebruiken. Ook in je productontwerp kun je verschil maken. Wellicht kun je kiezen voor onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn, zodat je consument niet het volledige product weg hoeft te gooien als een onderdeel kapot is.

Voorbeeld: je hebt een eigen kledinglijn. Vanaf 2030 ben je als producent van consumentenkleding verantwoordelijk voor inzameling, recycling, hergebruik en afval van de producten die je op de markt brengt. Ga nu alvast met je belangrijkste partners in gesprek en ontdek hoe zij zich voorbereiden op deze maatregel. Misschien is dit het moment om over te stappen op partners die vooruitlopen op deze ontwikkelingen.

3. Afval verduurzamen

Bij het verduurzamen van je bedrijf is afval een belangrijk onderdeel. Op de werkvloer voorkom je bijvoorbeeld afval door kartonnen bekertjes te vervangen door herbruikbare mokken, of door zo min mogelijk te printen. Richt je productieproces zo in dat je restmateriaal zoveel mogelijk hergebruikt of doorverkoopt. Scheid bijvoorbeeld productieafval. Let daarbij goed op: schoon plastic afval kun je opnieuw gebruiken, vervuild plastic materiaal niet.

Voorbeeld: je hebt een webshop in elektronica. Je doet er alles aan om retouren te voorkomen, maar toch sturen je klanten drie van de tien pakketten terug. Vaak heeft de klant de verpakking al geopend, waardoor je de producten niet meer als nieuw kunt verkopen. Zonde, want met het product is niets mis. Door geretourneerde spullen afgeprijsd aan te bieden als ‘tweedekansproducten’ voorkom je dat je ze moet weggooien. En beperk je negatieve invloed op je winst.

4. Duurzaam inkopen

Kijk bij je inkoopproces niet alleen naar prijs en kwaliteit, maar let ook op het effect op milieu, mens en maatschappij. Bepaal wat voor jou en je klanten het belangrijkste is en bekijk welke onderdelen van je inkoopproces je op deze thema’s kunt verduurzamen.

Voorbeeld: je merkt als projectontwikkelaar in de bouw dat je klanten steeds meer interesse tonen in de herkomst van je kozijnen. Hoe zijn de kozijnen geproduceerd, en worden ze groen vervoerd? Neem op basis van deze vragen je inkoopbeleid onder de loep. Worden de kozijnen niet duurzaam geproduceerd? Ga op zoek naar een andere leverancier die duurzame grondstoffen levert en gebruikmaakt van elektrisch vervoer om CO2-uitstoot te verminderen.

5. Bedrijfspand verduurzamen

Je bedrijfspand verduurzamen kan door je energieverbruik terug te dringen en van het gas af te gaan. Of je kunt investeren in driedubbel glas, zonnepanelen en isolatie voor het hele pand. Ook kleinere aanpassingen, zoals het vervangen van lampen door ledverlichting, zijn een goede stap op weg naar verduurzaming van je bedrijfspand.

Voorbeeld: je huurt voor je accountantsbureau met tien medewerkers een ruimte in een bedrijfspand. Als huurder ben je vrij om de ruimte naar eigen wens in te richten, je bepaalt zelf hoe hoog de thermostaat staat en hoe hard de airco draait. Denk ook na over het installeren van tijdschakelaars op verlichting en apparatuur. Zo voorkom je dat buiten werktijden lichten branden en de printer onnodig aan staat. Overweeg je een eigen kantoorpand, dan moet je met meer zaken rekening houden: je moet je aan de energiebesparingsplicht houden en vanaf 2023 moet je kantoor minimaal energielabel C hebben.

6. Duurzaam vervoer

De makkelijkste manier om vervoer duurzaam te maken is het beperken van woon-werkverkeer. Jij en je collega’s kunnen wellicht vaker de trein, bus of fiets pakken. Is dat geen optie? Kijk eens naar de aanschaf of lease van een elektrische auto voor jou en je medewerkers. Of ga hybride werken: wissel kantoordagen af met thuiswerkdagen. Als je als transportbedrijf in de stad goederen vervoert, houd dan rekening met de uitstootregels. Er komen steeds meer milieuzones in steden. Daardoor wordt het lastiger om met auto’s en busjes goederen te vervoeren. Kijk of je je logistieke systeem met motorvoertuigen om kunt zetten naar andere vormen, zoals vervoer met de elektrische bakfiets.

Voorbeeld: je hebt een bakkerij in een grote stad en bezorgt driemaal per week aan huis. Hiervoor gebruik je een bestelbus. Je bus is toe aan vervanging. In 2025 mag je met een dieselbus de binnenstad niet meer in, omdat dit een emissieloze zone wordt. Dit is dus het moment om na te denken over elektrisch rijden. Kies op basis van het aantal bestellingen dat je nu hebt en je verwachtingen over toekomstige bestellingen voor een elektrische bestelbus of bakfiets.

7. Personeel

Van je personeel stimuleren om vaker de trein te pakken tot zorgen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, duurzaamheid raakt ook je personeelsbeleid. Betrek je werknemers actief bij het verduurzamen van het bedrijf, zodat je ze motiveert om een bijdrage te leveren. Hang aan de duurzaamheidsthema’s die jij belangrijk vindt een jaarplan waaraan iedereen vanuit zijn afdeling en rol invulling kan geven. Ook hier geldt dat het Business Model Canvas een hulpmiddel kan zijn om alle stappen in kaart te brengen. Daarnaast kun je personeel prikkelen of juist ontmoedigen om bepaalde keuzes te maken, of kiezen voor een combinatie van beiden.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een marketingbureau en wilt je bedrijf verduurzamen. Je start daarom een werkgroep die bestaat uit zowel collega’s die gepassioneerd zijn over duurzaamheid als collega’s die hier in hun privéleven niet of nauwelijks mee bezig zijn. Je legt deze groep vraagstukken voor, zoals: hoe kunnen we het woon-werkverkeer verduurzamen? Hieruit ontstaat het idee om leaseauto’s in te wisselen voor een eersteklas OV-abonnement met de voorwaarde dat reistijd ook werktijd is, omdat je vanuit een eersteklascoupé comfortabel kunt werken. Zo kunnen medewerkers buiten de spits reizen en zijn ze eerder thuis. Voor de medewerkers die nog steeds met de auto naar kantoor willen komen, breng je parkeergeld in rekening.

Met de digitale tool MKB Klimaatwerk ontdek je van welke regelingen jouw branche gebruik kan maken.

Bron: KvK

Bollard staat voor u klaar!

Vind hier alle informatie

Nieuwsbrief

Vul uw email in om u aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Financieel Specialist nodig?

Neem contact met ons op!

Nieuwsarchief

  • Nieuwe spaartaks weer uitgesteld, nu tot 2027
  • Definitieve percentages box 3 bekendgemaakt
  • Geen verhoging belastingrente per 1 maart
  • Hof: urenregistratie niet specifiek genoeg voor zelfstandigen- en startersaftrek
  • Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?
  • Nog veel ondernemers met coronabelastingschuld, fiscus gaat beschikkingen sturen
  • Geen gezagsverhouding en dus ook geen arbeidsovereenkomst docent en welzijnsinstelling
  • Pensioen opbouwen
  • Belastingdienst verstuurt informatiebrieven aan niet-bezwaarmakers box 3
  • Belastingrente voor de VPB gaat per 1 maart van 8% naar 10,5%!
  • Box 3-heffing op basis van werkelijk rendement nog geen uitgemaakte zaak
  • Eigenaar bedrijf mag zakelijke auto voor zacht prijsje overnemen
  • IB- en VPB-ondernemers mogen dit jaar willekeurig afschrijven
  • Vereenvoudiging administratieve lasten fiets van de zaak
  • Bezwaar en beroep instellen tegen NOW loont vaak – maar niet altijd
  • Eerste Kamer stemt in met Wet invoering minimumuurloon
  • Definitieve aanslagen inkomstenbelasting met box 3-heffing: maak bezwaar!
  • Helft werkgevers moet nog definitieve NOW-aanvraag doen
  • UBO-register kan weer publiekelijk toegankelijk worden, maar kabinet kiest daar niet voor
  • In 2023 gaan de toeslagen omhoog
  • Rittenregistratie niet nauwkeurig genoeg, bijtelling terecht
  • Facturerende profhockeyer is volgens rechter toch werknemer
  • Subsidiepot elektrische auto’s weer opengesteld
  • Binnen de loon- en inkomstenbelasting vinden per 2023 diverse wijzigingen plaats op het gebied van tarieven, heffingskortingen en aftrekposten.
  • (geen titel)
  • Juridische regels (schijn)zelfstandigheid verder uitgewerkt, meer handhaving fiscus
  • Gebruikelijk loon dga stijgt in 2023 naar € 51.000
  • Eerste Kamer neemt Belastingplan 2023 aan: de belangrijkste belastingwijzigingen op een rij
  • Onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemer met auto van de zaak?
  • Tien basismaatregelen om cybercriminelen buiten de deur te houden
  • Pensioenverhoging op komst voor deel dga’s
  • Zo help je een werknemer met geldzorgen
  • Bevestiging ministerie van Financiën: niet-bezwaarmakers box 3 hebben dezelfde rechtspositie als massaal bezwaarmakers
  • Europees Hof haalt streep door publieke toegankelijkheid UBO-register
  • Kaag: tijdelijk geen informatieverstrekking uit UBO-register na uitspraak hof
  • Drie eindejaarstips voor lijfrentehouders. Wel of geen directe actie vereist?
  • Minimumloon volgend jaar ruim 10% omhoog
  • Plannen kabinet verhoging belastingvrije reiskostenvergoeding naar € 0,21
  • Zakelijke auto’s mogelijk al per 2024 emissievrij – gevolgen voor leaserijder
  • AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog
  • Vanaf 2023 0% BTW voor zonnepanelen voor woningen
  • Vrije ruimte in 2023 tijdelijk omhoog naar 3 procent
  • Financieel experts voorzien grote problemen door overbruggingswet box 3
  • Plannen kabinet voor afschaffen oudedagreserve
  • Belastingplan 2023: afschaffing doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon
  • Werkgever vergoedt abonnement fiets – bijtelling van toepassing?
  • Een datalek: wat is het en wat moet je doen als je er een ontdekt?
  • 7 manieren om je bedrijf te verduurzamen
  • Belastingplan 2023
  • Andere in het Belastingplan 2023 voorgestelde maatregelen zijn onder meer
  • Kabinet stelt box 3-belasting over werkelijk rendement uit tot 2026
  • Wijziging arbeidswetgeving: wat zijn de civielrechtelijke en fiscale aandachtspunten?
  • Het ‘Wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap’ in het kort
  • Kleineondernemersregeling gebruiken
  • Opdrachtgever moet zelfstandigheid zzp’er bewijzen
  • Volksbank gaat kosten klantonderzoek doorberekenen aan zakelijke klant
  • Tijdelijke regeling UBO-register verlengd tot 1 januari 2023
  • Gedupeerden spaartaks geïnformeerd over teruggaaf
  • Aanvulling op besluit rechtsherstel box 3, ter voorkoming van dubbele belasting
  • ‘Achilleshiel van maatschappij’, zes oorzaken van personeelstekort
  • Verbod op nevenwerkzaamheden 2022: wat mag (straks) nog?
  • Alles over debiteuren en snel je geld krijgen
  • Maatregelen kabinet tegen belastingontwijking en belastingontduiking
  • Mobiele telefoon: gerichte vrijstelling als mobiel noodzakelijk is voor werk
  • Stand van zaken box 3: rechtsherstel, overbrugging en nieuw stelsel
  • Zonnepanelen op het dak van uw woning: wat met verschuldigde en aftrekbare btw in 2022 en met het btw-nultarief per 01.01.2023?
  • Meerderheid Kamer voor extra uitstel tot 7 jaar voor belastingschuld door corona
  • Controle op de verplichte RI&E: wat regelen?
  • Jubelton wordt afgeschaft
  • Invoering van 2 maanden betaald ouderschapsverlof
  • Kabinet haalt streep door nulurencontracten
  • Krijgt u ook problemen met uw (digitale) geheugen?
  • Meer duidelijkheid over rechtsherstel box 3-inkomen
  • Alle drie de grote banken passen spaarrente aan
  • 30%-regeling voor expats onder vuur
  • Werknemer wil personeelsdossier inzien: AVG-recht
  • Kabinet komt met maatregelen tegen arbeidsmarktkrapte
  • Startersvrijstelling OVB is niet discriminerend
  • Verhoging minimumlonen per 1 juli 2022 en 2024
  • A-G Hoge Raad: maaltijdbezorgers Deliveroo zijn werknemers
  • Voorjaarsnota 2022: forse lastenverhoging voor vermogenden en bedrijven
  • Coronabelastingschuld voor 01.08.2022 aflossen?
  • Uitspraak Hoge Raad: geen compensatie voor niet-bezwaarmakers box 3
  • Spaar-BV: liquideren of (voorlopig) in stand houden?
  • Langere betalingsregeling mogelijk bij de Belastingdienst?
  • DNB pakte vorig jaar achttien illegaal opererende cryptobedrijven aan
  • Overheid begint schoorvoetend met handhaven anti-witwasregister
  • Betaald ouderschapsverlof aanvragen vanaf 02.08.2022
  • Bezwaarmakers box 3 krijgen voor 4 augustus herstel met spaarvariant
  • Geen IB-ondernemerschap door te weinig ondernemersrisico
  • Jubelton verdwijnt in 2024
  • Kaag: Belastingdienst gaat handhaven op registratieplicht UBO-register
  • Vanaf 01.01.2023 energielabel C verplicht, ook voor uw gebouw?
  • Van Rij bereid om naar verlenging terugbetaaltermijn belastingschulden bedrijven te kijken
  • Ondernemers ontvangen brief met overzicht coronaschulden
  • Hoelang digitale stukken verplicht bewaren?
  • Dga, ook uw uitstel van belastingbetaling eindigt 1 april
  • Aangepast wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap naar Tweede Kamer
  • Vanaf 28.05.2022 nieuwe regels webshops en platforms
  • Wetsvoorstel over verkorten betaaltermijnen aangenomen

Kantoor Den Haag

Bezoekadres
Jan van Nassaustraat 125  
2596 BS Den Haag

070 - 3508624

info@bollard.nl

Aangesloten bij

NBA

Novak

Register Belastingadviseurs

Wij steunen:

Informatiemenu

  • Nieuwe Klant
  • Veelgestelde vragen
  • Klachtenbehandeling
  • Klokkenluidersregeling
  • Support
  • Privacy Policy
Copyright & Cookies | © 2017-2023 All rights reserved
Designed by Alentejo Webdesign